Starstrucked av Sofia Starstrukk Samuelsson

Sofia Samuelsson flyttade precis från ett Barcelona som hämtar andan efter en turbulent höst med demonstrationer – drömmar och splittringar kring självständighet – och terrorattentat. Ny hemadress blir Huesca – en 52,000 invånare stor stad i nordöstra Spanien, fyra timmar från Kataloniens huvudstad.

Hon växte upp söder om Södermalm i Stockholm. Grundskolan en av de värsta perioderna i hennes liv men i övrigt hade hon en bra uppväxt. Precis som många andra skiljde sig hennes föräldrar men det är inget hon lidit av nämnvärt. Hon har en bra och nära relation till dom båda. Som liten drömde hon om att bli delfinskötare efter ett besök på Kålmården, lite senare filmregissör. Nu handlar stora delar i livet om att göra sådant som är roligt, inte minst att klättra.

VIDA EN ESPAÑA

I början av augusti packade Sofia resväskorna och satte sig på planet ner till Barcelona. Sofia själv beskriver det som att hon blev dumpad under våren, började fråga sig själv vad fan hon skulle göra med sitt liv och bestämde sig för att våga det där hon lite skämtsamt hade pratat om länge, att flytta till Spanien och klättra.

SS: Jag tänkte “Vafan, om det inte är min tid nu, när är den då?” Så jag jobbade hela den sommaren, bokade en flygbiljett och plötsligt var jag här. Det har ju varit en del upp och ner med kataloniens självständighet och innan det terrorattacken, så det har fan varit full rulle sen första veckan jag kom hit. Tycker lite synd om mina föräldrar som sitter hemma i Sverige och oroar sig. Fast själv har jag bara klättrat en massa, så har inte varit inne i stan och sett alla demonstrationer osv.

 

“Jag är så sjukt stressad över det här med att lära mig spanska. Jag har alltid haft prestationsångest och just nu vill jag inget annat än att lära mig spanska. Men INGETING fastnar.. det kommer in genom ena örat och ut genom andra…”

 

Hur trivs du?

Super! Hoppas på att det ska bli lite lättare när jag börjar plugga spanska, det är lite frustrerande med språkbarriären, även om engelska funkar i många situationer. Snart flyttar jag till en mindre håla 4 timmar utanför Barcelona, det ska bli sjukt nice faktiskt! Nära till klättringen, bättre fokus på pluggandet. Dock har jag skadat mitt finger, så det blir nog inte så mycket klättrande förrän nästa år, tyvärr.

Vad saknar du med Sverige?

Jag saknar lakrits!!!! Och hur lätt det är att hitta kardemumma i Sverige… Min familj och vänner, såklart. Men jag har faktiskt inte haft någon riktigt hemlängtan än…

För någon som är totalt oinsatt i sporten/livsstilen, vad gör man? Vad är klättring för dig?

Ibland undrar jag själv vad fan det är jag gör… Men jag klättrar på stenar och berg (haha). Är det dåligt väder så blir det inomhus på speciella gym med klätterväggar. Klättring är hela mitt liv, just nu. Det har givit mig så mycket. Framförallt fantastiska människor och anledningar till att resa mycket.

Kan man klättra i Frank Dandy plagg?

Ja alltså, jag har ju underkläder på mig när jag klättrar (haha). Skulle även funka att klättra i överdelarna!

Vad är målet med klättringen?

Jag har inget riktigt mål mer än att hålla på resten av mitt liv. Bli stark, ha kul och träffa fantastiska människor.

Finns det något bergsparti du drömmer om att få bestiga?

Nä inte riktigt. Finns såklart ställen jag vill besöka typ, Ceüze, Red River Gorge, Bishop m.m. Men jag har inte direkt en affisch i mitt rum med en bild på ett berg jag vill klättra, tyvärr. Önskade nästan att jag hade såna ambitioner (haha).

Hur aktiv är din modellkarriär?

Jävligt inaktiv skulle jag vilja säga. Det är aldrig något jag satsat på eller försökt etablera. Hittar jag en eller om en nice fotograf hittar mig så kör jag. Men har inte försökt hitta någon agentur eller så.

Berätta om dina tatueringar?

Finns inte så mycket att säga… Jag har 2 tatueringar som ”betyder” något, ena för min pappa och andra för min mamma. Men annars är det för att jag tycker det är snyggt och har mest gått på känsla.

När gjorde du din första?

Så fort jag fyllde 18. Eller jag gjorde faktiskt en pytteliten på foten när jag var 16. Födelsedagsfirande och kompis med tatueringsmaskin… Behöver jag säga mer?

Det känns som att du är väldigt bekväm i dig själv, har du alltid varit det?

Ack vad skenet kan bedra alltså! Jag är väl rätt bekväm, men bara när jag får bestämma själv om en säger så (haha). Att ta bilder med mobilen är ju rätt nice, jag vet ju i vilka vinklar jag ser bäst ut i… Men egentligen är jag väl inte superbekväm, har mina ups and downs som alla andra. Jag jämför mig mycket med andra (tyvärr), alltid haft många komplex. Jag väljer bara att posta saker när jag är bekväm, svårt att se den andra sidan då. Jag försöker skriva mycket om det i min blogg, för att jag ofta behöver ventilera när jag har dåliga tankar. Ibland är jag superbekväm i vem jag är, hur jag ser ut osv. men det är verkligen inte majoriteten av tiden. Jag hoppas på att bli mer bekväm i framtiden! Jag jobbar på det.

När är du dig själv, när är du som mest bekväm?

Jag vill ju att svaret ska vara alltid, men det stämmer nog inte. Jag antar att det är när jag är hemma ensam. Jag är nog egentligen mestadels mig själv, har väldigt dåligt pokerface och är extremt dålig skådis… Men bekväm, ja det är nog hemma i sängen (haha).

Vad står närmst på ditt schema, någon klätterexpedition inom kort?

Närmst på mitt schema är att börja plugga, flytta till Huesca, läka mitt finger, klättra mer, besöka Stockholm för att fira jul och nyår med familj och vänner. Har inget storslaget planerat. Nu när jag flyttat till Huesca så kommer jag ha mycket mer tillgång till bergen, så det blir inte lika mycket av ett projekt att åka ut och klättra. Det ska bli fett som fan.

 

Bilderna i reportagen är tagna av: Roger Cañellas, Joel Howells & Dani Moreno

 

Post a Comment

#Frankdandy