Konsten att återuppleva minnen

”Jag spenderade en helg på båt i Flores skärgård i Indonesien. På inflygnings till Labuhan Bajo såg vi dom här vulkanöarna. Då blir man rätt säker på att det kommer bli en bra resa.”

Ända sedan Sofia Sjöberg var liten har hon sprungit omkring med en kamera i handen, både när hon lekte med vännerna som när hon var på semester med familjen. Sofia blev äldre, tekniken i kamerorna utvecklades och allt blev digitalt – något som innebar fler och fler bilder.

– När jag tog studenten och fick chansen att resa på egen hand så föll det sig väldigt naturligt att dokumentera alla platser, personer och upplevelser jag var med om.

Sofia lever tillsammans med freestyleskidåkaren Jacob Wester, ofta ute på resor runt om i världen. På sommaren är det några månader i Sverige, ute på vägarna med den ombyggda husbilen och vinterhalvåret spenderas på Bali och i Chamonix. Jacob är en fantastisk skidåkare och surfare, Sofia dokumenterar. Dom har under sina 11 år tillsammans besökt, utforskat och levt på otroliga platser runt om planeten, alla gånger har hon haft kameran redo och kommit hem med enorma mängder bagage, i alla fall i gigabyte mätt.

– Svårt att välja favoritplatser men jag tycker väldigt mycket om Nordnorge, Fårö, Västra Australien och Costa Rica. Gemensam nämnare verkar helt enkelt vara vackra landskap utan människor eller bebyggelse (haha).

Vad har du för utrustning?

Jag har en Canon 5D Mark III som jag främst använder för bilder och en Sony a6500 mestadels för film. När det kommer till linser använder jag en Metabones adapter på Sony-kameran och således Canon linser på bägge husen. 16-35 f 2.8, 24-70 f 2.8 samt 70-200 f 2.8. Ibland lånar jag en drönare (DJI Phantom 4 pro) eller pocketkamera Sony RX100 Mark IV av Jacob. Så det blir en hel del utrustning, och incheckning.

Bild 1. I höstas var vi på Island för att surfa. Sista natten körde vi tvärs över landet och hade det här att titta på hela natten innan vi rullade in mot flygplatsen. Prognoserna sa att det var en 1/10 på skalan men för mig var det bästa norrskenet jag sett.
Bild 2. Vi mötte en man i 80-årsåldern på de branta risterrasserna i soluppgången i Tegalalang. Det är alltid lika fascinerande att ta del uråldriga kulturer på en ö full av turister.
Bild 3. Risterrasserna i Tegalalang i morgonljuset. Kanske Balis mest fotograferade plats, man kan ju förstå varför.

“Soluppgångsljus är alltid väldigt vackert”

– Jag tycker om det Skandinaviska ljuset med långa ljusa sommarnätter och korta soliga vinterdagar vilket bidrar till något unikt. Sen är soluppqgångsljus allt väldigt vackert, dock tror jag att det beror mycket på lugnet som finns tidigt på morgonen.

Du plåtar mycket extremsport i rörelse, vad är dina knep för skärpa och komposition?

– Använd inte en för stor bländare, med extremsport så rör sig atleten i djupled vilket är viktigt att kompensera för i kameran. Jag använder mig ofta av fokus peaking (inbyggd i Sony a6500 och på Magic Lantern för 5Dn) med manuell skärpa.

Många av dina bilder är på magiska platser och väldigt dramatiska settings, hur mycket retouchar du?

– Haha, klart alla bilder jag lägger upp är retuscherade men jag tycker det är en väldigt rolig del i bildprocessen. Det möjliggör att en person kan ha ett eget artistiskt uttryck och egentligen är det ingenting annat än att framhävning av färger och ljus.

Tre tips för att bli bättre äventyrsfotograf?

– Försök att alltid ta dig ut, oberoende av hur vädret är. Dom bästa bilderna är ofta väldigt oväntade och tas i väldigt växlande väder. Det tar oss in på andra tipset som är att alltid bara förberedd på extremt väder, ha alltid en extra tröja/dunjacka, regnskydd både för dig och kameran och många extra batterier. Tänk också på vikten på din utrustning. Du ska orka bära alla saker en bra bit många gånger så investera i ett bra mångsidigt objektiv med ett vädertåligt kamerahus.

MER AV SOFIAS BILDER HITTAR DU HÄR PÅ HENNES INSTAGRAM!

Post a Comment

#Frankdandy