Direkt från ett vulkanhärjat Bali med Jacob Wester och Sofia Sjöberg

För oss är dom kanske världens coolaste par, Sofia Sjöberg och Jacob Wester. Alltid mitt i nya upptäckter, upplevelser och intryck. Alltid där, i stunden.

Jacob Wester är en av Sveriges bästa freestyleskidåkare, han slog igenom 2005 genom en andraplats i Jon Olsson Invitational. Tillsammans med flickvännen Sofia Sjöberg, fotograf, lever dom det livet vi andra målar upp som nyårslöfte till nästa år. Just nu befinner dom sig på Bali för att bland annat surfa, vi kollade läget med dom.

Hur har ni det?

Vi stormtrivs! Efter många års resande hit har Bali förvandlats från ett semester-resmål till något som mer liknar ett andra hem. Många av våra bästa vänner bor och jobbar här, likasinnade människor när det gäller allt från mode, livsstilar och passioner. Det känns inte längre som att åka bort, utan mer som att komma hem! Det är klart att även vardagen kan bli långrandig ibland och att många aspekter av att faktiskt leva i Indonesien kan bli ganska påfrestande men då får man helt enkelt ge sig själv en bitchslap och påminna sig själv om hur få förunnade den här livsstilen faktiskt är!

Det vore nästan märkligt att inte beröra vulkanen, hur nära är ni den?

Vulkanen är ungefär 5 mil bort från oss, men vi kan se den under klara morgnar från vårt badrum. Den står och pyser ständigt och har blivit en del av vardagen. Vi håller oss uppdaterade på den senaste informationen så vi vet vad som sker. Det finns faktiskt en bra webcam man kan ha på och se vad som sker i realtid.

Hur påverkar den er?

Vulkanen kan komma att påverka vårt hemflyg i mitten av december, men det hänger helt och hållet på hur stort utbrottet kommer bli och hur långvarigt det är. Just nu är det mer eller mindre omöjligt att förutse, man kan följa vindprognosen och försöka dra slutsatser om askmolnets utbredning därifrån men vi tar det med ro. Det är ganska skönt med lite mindre folk i vattnet faktiskt, man märker verkligen av att inga flyg kan ta sig hit just nu.

Hur ser era planer ut annars?

Planen här på Bali är som vanligt – äta god mat, njuta av de oändligt vackra vyerna, hitta massa grym surf (i alla fall Jacobs plan), ta grymma bilder (Sofias plan), och kanske få lite småjobb gjort på sidan om. Annars blir det väl mest att hänga med kompisarna, gå ut och känna av stämningen några kvällar, och sova ut riktigt länge under AC’ns kalla vindar.

 

Vem är Jacob?

SS: Jacob är väldigt olik mig! Han är nog en av de mest nördiga människorna jag någonsin träffat. Om han hittar ett intresse, exempelvis surfing eller skidåkning, så finns det inget stopp på hur mycket tid och pengar han kan spendera för att lära sig allt. Då menar jag inte på ytan allt, utan verkligen allt som finns att kunna. Det gäller inte bara fysiska aktiviteter utan mer konstiga saker med. På vår första dejt tog han mig till Aquaria vattenmuseum i Stockholm. När vi gick in i delen av akvariet som handlar om Östersjön så började han rabbla varenda fisk och grodas namn på latin. Då var det enda jag visste om honom att han var en highschool dropout som blivit skidproffs, vilket gjorde att jag var tvungen att läsa på skyltarna och dubbelkolla om han bluffade eller inte. Det gjorde han inte. Efter det har jag förstått att han dels har fotografiskt minne men också att han har intressen som inte passar in på den stereotypa bilden av skidåkare, som i det här exemplet, svenska vattenlevande djur. Han kan varva att sitta och läsa om politik och bitcoins med att titta på skid-videos där kids i absurt stora kläder railar (glider på räcken) till hiphop. För mig är Jacob en man full av kontraster mellan sina intressen. Jag älskar att det finns mycket lek i hans liv men samtidigt ett intresse av att förstå världssituationen och de svåra konflikterna i livet. Han är inte heller rädd för konfrontationer och att säga vad han tycker, vilket gör att de få konflikter vi har lyckas vi lösa väldigt snabbt.

Vem är Sofia?

JW: Sofia är nog min motpol på många sätt, som verkligen behövs för att balansera upp mitt ibland lite väl svartvita tänkande. En svaghet hos mig är att jag kan ha nästan orubbliga åsikter om saker, baserat på ibland rätt snäva uppfattningar om verkligheten. Då kan hon kliva in och säga något i stil med “men har du tänkt på det från det här perspektivet”, och ibland kan det fullständigt vända min åsikt. Hon gör mig påmind om att inte stänga in mig i mina egna funderingar för mycket. Man kan säga att jag är väl “streetsmart”, och hon är “booksmart”, så tillsammans blir vi ett superteam! Hon imponerar ständigt på mig med sin envishet och att hon alltid anpassar sig efter situationen, hon har en helt otrolig arbetsmoral och sätter sin ribba orimligt högt, och tar sig ändå alltid över den på något sätt. Att hon skrev sitt ingenjörsexamensarbete i en ouppvärmd campingbuss i polcirkeln är bara ett exempel, och ett klockrent bevis på hur mycket hon uthärdar för att få vara där hon trivs bäst, ute i naturen. För mig är hon också förmodligen den största anledningen till att jag fortfarande lever, eller inte skadat mig alltför allvarligt än (ta i trä, osv). Ibland på berget när det blir riktigt brant och snön kanske inte är den bästa, och jag är exponerad för många risker, så är det faktiskt tanken att Sofia står där nere och fotar eller väntar där hemma, som gör att jag tar några steg tillbaks och håller mig i skinnet. Insikten att en olycka faktiskt inte bara går ut över mig själv är nog något som hon har lärt mig, och är väl beviset på hur oerhört viktigt hon faktiskt är för mig!

“Vi sitter i vår tvåplansvilla som vi hyr tillsammans med några vänner, belägen ute bland risfälten i nordöstra Canggu, som är en av Balis populäraste delar för matälskare, yoga-fantaster och surfare. En fem minuters färd på motorcykeln mot kusten tar oss enkelt till våra favoritrestauranger och uteställen, och väl framme vid stranden finns surfspots för alla svårighetsgrader och väderförhållanden. Canggu är ett kluster av lummiga kvarter som har allt det vi gillar, från souvenirbutiker och surfing-inspirerad shopping till bohemiska kaféer, skejtparker och rockbarer öppna fram mot småtimmarna.”

Hur träffades ni?

Vi träffades en stormig mars-natt år 2007 i Åre by, närmare bestämt på det som på den tiden var “Dippan”, alltså hotell Diplomat. Jacob var en nittonårig okammad freestyleskidåkare som precis hade hoppat av skolan och börjat resa jorden runt under sina nya sponsorers vingar, Sofia var en tjej från granngymnasiet Åva hemma i den delade hemorten Täby. I ett kosmiskt sammanträffande hamnade vi i hennes föräldrars lägenhet på Åre torg och resten är historia. Vi var verkligen unga och dumma barn (Jacob förmodligen några enheter dummare), men det var någonting som klickade den kvällen och på något sätt så höll vi ihop det. Vi tänker ofta tillbaks på den tiden och undrar hur tusan vi lyckades!

 

Jacob Wester och Sofia Sjöberg har knäckt livets kod, medan vi andra trampar runt i slask och horisontell vind är paret ständigt på nya äventyr. Skidsäsong i Chamonix, surf på Bali och när de väl är hemma i Sverige packar de campingbussen och plockar vägarna. Hur är det att leva era liv?

 

I början var det tufft, för Sofia var den ambitiösa, gick ut gymnasiet och vidare till en civilingenjörsutbildning på KTH, medan Jacob flängde mellan olika världsdelar åtta månader om året på den internationella tävlingscirkusen. Det är såklart svårt att vara frånskilda flera månader i sträck, särskilt när den ena parten är hemma i vardagen. Samtidigt tror vi att vi tjänade på det i längden, för vår tid ihop var alltid så himla speciell när den väl fanns. När Jacobs tävlingskarriär började ebba ut och hans nyfikenhet för de stora bergen väcktes, tajmade det ganska bra med Sofias examen. Så fort vi var fria från våra respektive åtaganden bestämde vi oss för att göra det här ihop på allvar, att resa, dokumentera, och förhoppningsvis kunna leva på det. Idag har Sofias foto-och filmintresse vuxit till en profession, och tillsammans producerar vi content för sponsorer, företag och sport-och resemedia, ofta med Jacob framför linsen på ett snötäckt berg eller på en ödestrand. Några månader om året spenderar vi i vår egensnickrade campingbil runt om i Europa, på vintern bor vi i Chamonix och åker skidor och resterande tid försöker vi hålla hus på Bali. Vi har tillsammans under dessa år lärt känna otroligt många inspirerande och kreativa människor och har ständigt små samarbeten på gång, och vart det tar vägen har vi ingen aning om!

Har ni nästa resa planerad än?

Aldrig någon plan, men den står alltid redo för ett äventyr. Och det är precis så vi vill ha det!


AXPLOCK AV JACOBS MERITER
  • 2011 – “Best Powder Segment,” Powder Magazine Awards
  • 2011 – 5th, Winter X Games Big Air
  • 2011 – 3rd, Dumont Cup Slopestyle
  • 2010 – 1st, London Freeze Big Air
  • 2010 – 5th, Budapest Fringe
  • 2010 – 5th, King of Style
  • 2009 – 3rd, Sweet Rumble Big Air
  • 2009 – Bronze Medal, Winter X Games Big Air
  • 2005 – 2nd, Jon Olsson Invitational

Se fler av Sofias bilder här
Se Jacobs senaste film 2017 Season Edit

Post a Comment

#Frankdandy