DEL 1. Historien om Gregory J. Bonann

Gregory John Bonann föds 1952, en varm sommardag i Santa Monica, Kalifornien. Hans mamma Regina arbetade som bankkassörska och hans far, Louis John Bonann, var läkare och Andra världskriget veteran.

Gregory föddes med svåra allergier, astma och klumpfot (clubfoot) som är en missbildning där en eller båda fötterna är vridna inåt eller nedåt. Han led dessutom av dålig syn. Innan han hade hunnit fylla två hade han redan varit nära på att dö två gånger. Allergierna gjorde att de flesta utomhussporter var uteslutna för Gregory vilket gjorde att han 1967 gick med i Palisades High School simlag. Även simning skulle visa sig komplicerat för den då 15 årige Gregory, hans kontaktlinser innebar problem i de klorfyllda bassängerna och han var tvungen att få specialhjälp för att kunna se poolkanterna.

Trots alla hans hinder blev han sitt andra år framröstad till ”Most-improved Swimmer” och sista året ”Most-valuable Swimmer”. Han blev rekryterad av U.S. Olypic Committee och fick följa med som icke-tävlande till Sommar OS i München 1972. De olympiska spelen i München skulle överskuggas av en Palistinsk terroraktion mot det Israeliska laget när 11 israeliska atleter och tränare hölls gisslan för att senare bli avrättade tillsammans med en tysk polisofficer.

Bonanns lagkamrat och den amerikanska simmaren Mark Spitz lämnade München och OS innan de avslutande ceremonierna på grund av rädsla i samband med hans judiska härkomst men hann innan dess sätta världsrekord i och med hans sju guldmedaljer, ett världsrekord som stod sig till 2008 då Michael Phelps vann 8 guldmedaljer under sommar OS i Beijing. Den svenske simmaren Gunnar Larsson bärgade två guld till Sverige under OS i München, samma Larsson kom senare att simma tillsammans med Gregory J. Bonann i California State University simlag.

1974 tog Bonann examen från CSU med en journalistexamen och året därpå började han som livräddare i Los Angeles i områden som Topanga, Will Rogers, Santa Monica, Venice och Del Rey.

Det har blivit 1977 och platsen är Will Rogers State Beach. Stranden är döpt efter skådespelaren Will Rogers som under 20-talet köpte marken, Rogers dog senare i en flygkrasch och när änkan Betty dog 1944 blev marken till en stadspark och namngav senare hela stranden.

Den då 18-årige Bonann räddar några barn som fastnat i en tidsvattenvåg, barnens far visar sig vara Stu Erwin Jr som då arbetade på MTM Enterprises, ett filmproduktionsbolag ägt av Grant Tinker som senare blev styrelseordförande och VD på NBC. Det blev starten till vad vi idag känner till som Baywatch.

Serien hette inledningsvis A.C.E.S, Aquatic Corps for Emergency Service men Regina Bonann, Gregory’s mamma, föreslog att serien istället skulle heta Baywatch.

Redan under 70-talet började Bonann skissa på en tv-serie om alla hans hjältar och kollegor på stränderna. Efter att ha träffat Grant Tinker och Stu Erwin Jr presenterade han sin idé som vid den tiden hette Aquatic Corps for Emergency Service, svaret blev att de tyckte han skulle fortsätta utveckla idén. Bonann fortsatte att träffa produktionsbolag och tv-chefer i sin strävan att få serien igenom, 1981 bytte han seriens namn till Baywatch efter hans mammas förslag. Ytterligare sex år skulle det ta innan han träffade skrivarteamet Douglas Schwartz och Michael Berk som efter utveckling presenterade projektet på nytt till Stu Erwin Jr som därefter la till Baywatch till GTG Entertainment’s utvecklingsprojekt.

Post a Comment

#Frankdandy